Dia: 30/01/2012
Lloc: Carrer Girona 10.
Hora: 17:30
Assistents:
Per part de l’Ajuntament de L’Hospitalet:
– Sra. Teresa Sambola. Cap de Servei d’Educació.
– Sr. Santi Esteban: Cap de la Unitat de Manteniment.
– Sr. Carles Moreno. Tècnic del Programa d’Acompanyament Educatiu a les Famílies (PAEF).
Per part de l’Escola Frederic Mistral:
– Sr. Dani Arroyo. Cap d’Estudis
– Sr. Cristóbal Ortega. President de l’ AMPA i Vocal de la Comissió de Medi Ambient
– Sra. Esme Martínez. Representant de pares al Consell Escolar i Vocal de la Comissió d’Obres
– Sr. Lluis Seuba. Vocal de l’AMPA
– Sr. Rubén Casellas. Tresorer de l’AMPA
– Sr. Santi González. Vocal de l’AMPA
– Sr. Lluis Colominas. Representant de pares al Consell Escolar
Un cop fetes les presentacions, es fa entrega per part de l’AMPA del document en el qual es recullen les mancances i deficiències observades en el recinte de l’escola, tant a la part exterior com interior de l’edifici. Entre d’altres, aquells punts que més preocupen a les famílies són:
- Presència del porxo de fibrociment (uralita).
- Absència de mànegues i ruixadors contra incendis.
- Salubritat dels lavabos deguda a la seva antiguitat.
- Portes d’obertura contrària al sentit de l’evacuació.
- No hi ha porta ni escala d’emergència.
El primer que se’ns informa és que l’Ajuntament és plenament conscient de l’estat en el que es troba l’edifici i és partidari d’enderrocar-lo i que es construeixi una escola nova. Això però, no depèn de l’Ajuntament sinó que és competència exclusiva de la Generalitat, la qual va signar un protocol al 2008 per iniciar la construcció de 5 escoles noves a la ciutat. Aquest protocol es va prorrogar el 2010 fins al desembre de 2012. La Generalitat, a hores d’ara, encara no ha fet la proposta de calendari per a poder complir amb el Protocol de col·laboració signat amb l’Ajuntament i a dia d’avui, ni tan sols s’ha elaborat un projecte per al nostre centre. La proposta de l’Ajuntament és que el nou centre fos escola/institut, proposta acceptada per l’anterior govern, però que no compta amb l’aprovació del nou govern de la Generalitat.
Se’ns informa que l’Ajuntament manté una reunió cada dos mesos amb la Generalitat i que en cada una d’aquestes reunions, es torna a insistir sobre la construcció d’aquests centres. Fins ara, la Generalitat no ha donat cap resposta en concret. Des de l’Ajuntament se’ns assegura que ells seguiran insistint.
És per això que l’Ajuntament ens recolza plenament en la nostra reclamació de la construcció d’un nou centre i ens anima a que formulem les nostres peticions davant dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament. Ells, com a institució ens oferiran tot el seu suport.
Un cop acceptat el fet que la construcció de l’escola nova va per llarg, exposem la nostra preocupació pel tema del manteniment de l’edifici, doncs, assumint que no tindrem edifici nou en els propers anys, creiem necessària una intervenció a curt termini per arreglar aquells temes que més preocupen a les famílies i a l’escola.
El Sr. Santi Esteban ens explica aquells aspectes relacionats amb el compliment de les normatives contra incendis. Segons ell, l’edifici NO incompleix cap normativa, doncs al estar construït l’any 1974, la llei obliga a complir la normativa d’aquella època i no l’actual. En el cas de fer-se una reforma sí que s’hauria d’adaptar a la normativa actual. Per tant, no és obligatòria la presencia de manegues ni ruixadors. L’escala d’emergència tampoc és obligatòria. El centre disposa d’un pla de prevenció que es passa cada any amb satisfacció i per tant també se’ns diu que no hem de témer per la seguretat dels nostres fills/es.
Respecte al tema de la uralita, se’ns explica que en l’actualitat està prohibit fabricar i col·locar aquest compost tòxic però que la llei no obliga a retirar les ja existents. El perill de la uralita està en la manipulació i aspiració de la pols de manera continuada. Per tant l’estructura d’uralita existent al porxo de l’escola –remarquen- no suposa cap risc.
Respecte al tema dels lavabos, se’ns explica que probablement els hi caldria una reforma profunda i que per tant això també és competència de la Generalitat.
Davant la nostra insistència i evident preocupació per tots aquests temes, la Sra. Teresa Sambola ens proposa el següent:
- L’AMPA, conjuntament amb l’escola, redactarà un document amb els 2 o 3 punts que més preocupen que siguin solucionats i li enviarem.
- L’Ajuntament es compromet a enviar els tècnics per fer una inspecció i valorar aquests punts.
Respecte als lavabos, es farà una valoració i es plantejarà al Departament d’Ensenyament la seva reforma. També es valorarà la substitució de les portes.
S’intentaria treure la uralita durant les vacances de Setmana Santa.
Podeu consultar el document entregat aquí.
Conclusions:
L’Ajuntament seguirà fent com fins ara les feines de manteniment menors, però aquelles tasques que requereixen una major intervenció i que es consideren reformes, són competència de la Generalitat.
La construcció d’un edifici nou depèn exclusivament de la Generalitat i per tant, ho hem d’anar a reclamar directament al Departament d’Ensenyament. L’Ajuntament ens dona tot el seu suport en aquest aspecte.
La proposta de treure la uralita s’ha de valorar amb l’escola, doncs l’Ajuntament es compromet a retirar la uralita, però en cap cas la substituiria per una estructura similar, de manera que ens quedaríem sense porxo.
L’AMPA ha iniciat les gestions per tenir una reunió amb la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament, però a data d’avui no hem obtingut cap resposta.
Gracias por la info. Si es verdad q un gobierno no quiere saber nada de los acuerdos y compromisos del anterior me parece un poco heavy. Probaremos entoces a no pagar las deudas o multas q nos puso el gobierno anterior… Aunque algo me dice que no colará…
Javier
Gracias por informarnos. No veo bien que retiren la uralita y nos quedemos sin "porxo", es verdad que se ha demostrado que es tóxica, pero lleva muchos años puesta y no ha pasado nada (por lo menos que sepamos o que sepa), por lo que creo que el peligro no es tanto, y quedarnos sin ella supone demasiado. En cuanto a la construcción del nuevo centro, me parece una vergüenza lo que está pasando, y más aún que el hecho de no adecuar, reparar o sustituir las cosas en mal estado pensando en que harán un centro nuevo. Ésto sí que es grave! Deberíamos movilizarnos, es el bienestar y la seguridad de nuestros hijos lo que está en juego.
Hola a tots, jo crec que si tenim l´opció de treure la uralita, ja tardem. Hi han materials que són molt econòmics que podriem colocar nosaltres mateixos i una cosa menys. Ferran.
Q fuerte me parece, me imagino q los asistentes a la reunión tuvieron que pasar un mal trago al escuchar tantas negativas por parte del ayuntamiento. Ésto es lo de siempre, ahora la "pelota" se la pasan a la Generalitat, pero ¿dónde está todo el dinero que se ha llevado el AYUNTAMIENTO DE HOSPITALET por los terrenos que hay entre el gran vía y el Ikea?, ese dinero no lo tiene la generalitat y considero que unos arreglos en los baños y un nuevo porche de aluminio no tiene tanto coste. QUE PENA DE GENERACIÓN INDIGANADAAAA
Li hauriem de dir a l'ajuntament el que ens importa si compleix o no la normativa, de manera grollera o educada, ja ho parlarem. Però a mi el que m'importa és la seguretat dels meus nens i no el que digui una normativa, els meus nens són d'ara, i no del 74 com l'escola o jo. Per tant no hem de demanar, sinó exigir, que qualsevol mida de seguretat que es pugui fer ara es faci ja, sense esperar a la construcció de la nova escola. Hi ha un repte per endavant, i és com podem exigir, algun suggeriment? Dani
Si que es cierto que en lo referente a normativas de adaptación de edificios (Agua, luz, gas, seguridad contra incendios, medidas, accesos, etc) y siendo el edificio anterior al 1974, no tiene porqué adaptarse a las normativas actuales, siempre que no realice una gran intervención en el centro, que le obligue a adaptarse a nueva normativa, pero tampoco se dice en ningún sítio que los edificios de antigua construcción no puedan adaptarse poco a poco y mejorar sus servicios y infraestructuras, en beneficios de todos.
Para esto solo hace falta un poco de interés por parte de los propietarios (Generalitat de Catalunya) o los encargados de su uso y mantenimiento (Ayuntamiento de Hospitalet) para uso y disfrute de los alumn@s y familias.
Que facil es pasarse la pelota y en definitiva HACER LO QUE HACEN SIEMPRE, NADA DE NADA. Bueno miento hacer si que hacen, por lo menos cerraron de una vez por todas nuestra BIBLIOTECA.
Lo que no tienen vergüenza.