Obesitat infantil : Consells

L’obesitat infantil està augmentant als països occidentals, i aquesta és una afirmació inquietant per les implicacions de salut que comporta, algunes d’elles greus, ja sigui de forma immediata o més endavant en l’edat adulta.

El risc principal de l’obesitat infantil a curt termini és ´:
– l’aparició d’hipertensió arterial i
– l’elevació dels nivells de triglicèrids en sang,
dos problemes que poden derivar en malaltia cardiovascular.

Així mateix, hi ha risc de patir diabetis tipus II no insulinodependent, que és la forma de diabetis pròpia de l’edat adulta i que fins ara era força estrany trobar en la infantesa.

Els nens obesos poden presentar problemes a les articulacions, sobretot als genolls, que aguanten un pes que no correspon a la seva edat, i també a la pell, perquè es produeixen encetades i estries que en situació de pes normal no apareixerien.

L’obesitat també té en els infants repercussions psicològiques, ja que cal tenir en compte la possibilitat de ser el centre de les burles dels companys, per la poca preparació en els esports o per les dificultats que troben per vestir-se.

Davant d’aquestes situacions, el nen obès potser trobarà consol justament menjant més, i entrarà així en un cercle viciós.

Els hàbits alimentaris s’aprenen en edats molt joves, i adquirir-los de forma correcta conduirà a una millor prevenció de l’obesitat.

Tots els aliments estan permesos si es prenen amb moderació.

Evidentment, alguns, més calòrics que d’altres, s’haurien de prendre en quantitats limitades, com és el cas de les salses d’acompanyament, els embotits, els productes de pastisseria… Pel que fa a les begudes, caldrà aplicar el mateix criteri. En cas de set, cal beure aigua; qualsevol altra beguda serà permesa només de forma extraordinària.

S’haurà de valorar també el temps emprat per mirar la televisió i les hores davant de la pantalla de l’ordinador, sobretot si això va acompanyat de la presa d’aliments. El temps dedicat a activitats sedentàries s’ha de combinar amb altres moments per a la pràctica d’un o més esports. Com més hores s’ocupin en activitats sedentàries, més fàcil serà que aparegui obesitat.

Si el nen manté aquests principis en la seva alimentació

i els acompanya de la pràctica regular de cert nivell d’activitat física,
de ben segur aconseguirà mantenir un pes adequat a la seva talla.
Tot això comporta temps, paciència i una forta motivació per part del nen i la família. Només un comportament alimentari i un mode de vida equilibrats serviran per lluitar amb eficàcia contra l’obesitat.

Consells:
· L’obesitat exposa el nen a complicacions de salut, ja sigui a nivell d’articulacions o metabòliques.
· Vigilar l’alimentació i lluitar contra el sedentarisme seran aspectes bàsics, i més si els pares ja són obesos.
· Cal procurar que el nen no mengi mirant la televisió i que no piqui entre hores.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *